Info→tips

het nemen van backups

Het nemen van backups op PC, foto's of andere dingen, blijft een pijnlijk en verwaarloosd iets.

Hierbij enkele tips.
Het is hier evenwel niet mijn bedoeling alle mogelijkheden uit te leggen, of te zeggen hoe het moet.
het is de bedoeling enkele bedenkingen en tips te geven, die misschien zullen toelaten een beter inzicht te geven in 'hoe het kan'.

enkele opties:
  • geen backup (onder het motto 'het zou al moeten lukken dat men die nodig heeft')
  • backup op de zelfde disk als waar de gegevens staan. Disk stuk, data weg.
  • backup met een of andere tool. Maar heeft men een idee waar die backup dan wel staat, en hoe hem terug te vinden/zetten?
  • backups 'in the cloud'.
  • backup via continu automatische mirroring met een tool/systeem (NAS bvb).


  • Wees er u bewust van dat een disk zowiezo op een dag de geest geeft. Niets is eeuwig. dus maak u geen ilusies, als men gehecht is aan zijn data, dan is een backup noodzakelijk!

    enkele bedenkingen

    Als men zijn te backuppen gegevens overal laat rondslingeren op een disk, en dus geen structuur heeft in waar de gegevens staan, dan zal het nemen van backups niet ommogelijk, maar lastig zijn. Waar staan al de dingen die men wel wil backuppen, en hoe zeker zijn dat men niets vergeet.

    Neem ook geen nutteloze backups, ttz, windows systeem, en allerhande rommel copieren, zal het nemen van backups alleen maar langer doen duren, en heeft geen nut.
    Als de systeem disk stuk is, is het gemakkelijker gewoon op nieuw te installeren, dan te proberen dat terug te zetten vanaf een backup.
    Tenzij men een full disk mirror genomen heeft, maar dat is omslachtig, en heeft weinig nut. Want af en toe windows opnieuw installeren is op zich geen slechte zaak. dat kuist alles eens proper op.
    Wees u wel bewust dat ook alle programmas dan opnieuw dienen geinstalleerd te worden, want de fameuze windows registry dient consistente informatie over de geinstalleerde programmas te hebben. Voor programmas met veel configuratie-instellingen kan dit wel vervelend zijn.

    de gegevensstructuur

    men kan zijn gegevens (en fotos) zetten waar windows 'ze graag zet', ergens onder de 'Users' directory, normaal op drive C. In dat geval dient men die directory (of een deel van de directories eronder) te backuppen.

    Persoonlijk hou ik er niet van om mijn gegevens daar te plaatsen. Ik heb graag vat op de dingen, en weet graag waar alles staat. Maar daar zal mijn informatica-verleden wel voor iets tussen zitten.

    Ik zet ze om te beginnen meestal op een andere disk dan 'C', en maak dan enkele hoofddirectories:

      mijn data
          Fotos
          documenten
          muziek
          ...enz

    daaronder zet in dan de overeenkomstige gegevens. dit maakt het nemen van backups (wat te copieren) duidelijk.
    ofwel maakt men backup van gans de directory ''mijn data', ofwel enkel de subdirectories.
    de keuze hangt een beetje af van het volume aan data, en hoe dikwijls de dingen in de verschillende subdirectories veranderen.

    waar backuppen

    Maak NOOIT een backup op de zelfde fysische disk als waar de gegevens op staan! dit is een zinloze backup, en helpt enkel voor het geval men iets per vergissing verwijderd. Maar disk stuk = backup weg!

    Let ook op, 1 fysische disk kan gepartitioneerd zijn. In dit geval heeft de disk meerdere drive letters. men zou ten onrechte kunnen denken dat een andere letter een andere fysische disk is. Niet altijd dus! dit kan men zien in 'disk management' (in 't nederlands 'disk beheer' ???)

    Maak best geen backups op een andere interne disk van de PC, ook als dit fysich een andere disk is. Deze disk is namelijk altijd 'online'. Risiko: Er bestaan virussen die uw data op uw PC encrypteren. Men vraagt dan om een bedrag te betalen om zijn gegevens terug te kunnen decrypteren. als men op een permanent aangesloten disk backups neemt, zal de backup ook onbruikbaar (geencrypteerd) zijn. Dus neem backups op een externe USB disk, die men enkel aansluit bij het nemen van backups, en dan terug verwijderd. In geval van besmetting van uw PC met een encryptie-virus, zal uw backup veilig zijn.
    in dit geval ook NOOIT uw backup disk aansluiten alvorens de PC eerst volledig terug in orde te hebben. Is waarschijnlijk herinstalleren, tenzij men wil betalen natuurlijk...
    denk ook niet dat dit u niet overkomt. Ik ken verschillende 'slachtoffers'. gewoon door het openen van een word-document, ontvangen via een email. en weg waren de gegevens...
    Schaf u dus USB disken aan die u enkel gebruikt voor backup van gegevens, dus die u anders niet online beschikbaar dient te hebben.

    de 'cloud'-optie is niet mijn persoonlijke favoriet. Ik heb mijn privacy-bedenkingen, en heb graag mijn backup zelf in de hand. En enkele extra disken zijn vandaag de dag ook niet de grote kost.

    aantal copies

    neemt men 1 backup van zijn data, dan moet men zich ook bewust zijn van enkele risicos: als uw normale gegevens-disk stuk is, heeft men nog welgeteld 1 copy-tje. Als je echt pech heeft... jawel, een verkeerde handeling, of gewoon een slechte dag, en de data is weg.

    daarbij heeft men nog een extra risico bij 1 copie: stel dat bij het terug nemen van een backup (op die unieke backup), leesfouten gebeuren op de oorspronkelijke gegevens, dan kunnen deze fouten mee overgenomen worden op de copie, en is men dus terug gedeeltelijk data kwijt.
    dus een goede tip: neem 2 copies, op 2 verschillende USB-disken. en wissel af, of doe de ene copy via mirror, de andere via sync (zie verder). tenzij men zijn fotos op een RAID-systeem heeft dat al recovery-beveiliging heeft. RAID1 is bvb een systeem waarbij de data de fact weggeschreven wordt op 2 disken, en men dus zowiezo steeds 1 copy heeft (mirror).

    formatteren backup disk

    een disk kan op verschillende manieren geformatteerd worden bij het ingebruik nemen. eventueel is hij geformatteerd bij aankoop.

    een formaat dat ik niet aanraad is NTFS. dit is het formaat gebruikt door windows, maar over het algemeen niet bruikbaar door andere systemen (linux, mac). Aangezien we hier over de backup disk spreken, en dus USB, is het handig als men zijn gegevens ook op een ander systeem kan lezen.

    let wel op: ik spreek hier enkel over de backup-disken, niet over de interne disken. wat is er wel interessant van formaat: exFAT.

    type backup - sync of mirror

    bij het nemen van backups heeft men 2 mogelijkheden: mirror of sync

    bij mirror copieert men identiek de gevevens naar de backup. dus wat men op de originele schijf verwijderd heeft, zal ook op de backup verwijderd worden. uw backup is een 'mirror' van uw origineel.
    dit is dus ook het geval bij de eerder vermelde automatische mirror. zeer handig, steeds een backup die continu up to date is, maar:
  • wat men delete is direct ook op de backup weg
  • bij encryptie-virus is de mirror ook encrypted, dus onbruikbaar, want deze automatische mirror is natuurlijk steeds online


  • bij sync kan men de optie nemen om data te copieren, en de dingen die niet meer op het origineel staan, maar toch op de backup, op deze backup laten staan. dit beveiligd u voor het geval u iets per vergissing verwijderd heeft. op uw backup zal dit nog staan. Natuurlijk groeit de backup op deze manier steeds aan, met al die oude dingen die ook blijven staan. dus af en toe eens een 'mirror' doen kuist te zaak op. Maar zorg dat u zeker bent dat u niets mist op uw origineel.

    bij het nemen van mijn 2 backups (zie hierboven), neem ik meestal 1 mirror-versie, en de andere een sync zonder delete. als mijn sync backup disk te vol geraakt (met al die oude dingen), doe ik een occasionele mirror ipv sync.

    Tools

    er bestaat de build-in backup methode van windows. persoonlijk mijn favoriet niet. Ik heb graag volledige controle op mijn backups. en het is reeds gebeurt dat windows zijn backup-formaat veranderd. probleem voor oude backups dus.

    ik gebruik syncbackfree. gratis tool, met alle opties die men kan wensen. Daardoor ook niet de eenvoudigste om te configureren. Maar er is de 'easy' instellen, en de 'advanced'.

    In princype volstaat het om volgende dingen in te stellen: welke directorie wil men backuppen. naar waar wil men bakcuppen wil men sync of mirror.

    het handige van syncbackfree is dat men op de backup zijn gegevens terugvind zoals op het origineel. de zelfde directory structuur, en de zelfde bestandsnamen.

    versie-beheer

    een laatste opmerking is versie-beheer. in feite zou men best verschillende backup-versies aanhouden. Dat betekend dus dat men bvb een versie per maand bijhoud.

    stel dat men een bestand of fotos per vergissing delete, en men is er zich op dat moment niet van bewust. Bij de volgende backup, met 'mirroring', zal ook op de backup de data verwijderd worden. Als men dit later beseft, is het te laat.

    Dit probleem wordt opgevangen door 'sync' zonder delete op de backup-disk, maar na een occasionele 'mirror' is het te laat.

    de betalende versie van syncback laat ook versiebeheer toe

    © Marcel Quintelier.